• top_small3.png
  • top_small8.png
  • top_small9.png
  • top_small5.png
  • top_small6.png
  • top_small4.png
  • top_small7.png
  • top_small2.png
  • top_small1.png
Smaller Default Larger

Urząd Gminy w Górzycy informuje, producentów rolnych, których uprawy zbóż jarych, krzewów owocowych i truskawek dotknięte zostały klęską suszy, iż od dnia 09 czerwca 2016r. przyjmowane będą wnioski o oszacowanie szkód w w/w uprawach. Wnioski będą dostępne na stronie internetowej urzędu, u sołtysów oraz w Urzędzie Gminy w Górzycy. Komisja ds. szacowania szkód powołana przez Wojewodę Lubuskiego będzie dokonywała  szacowania strat zgodnie z monitoringiem suszy rolniczej prowadzonym przez  IUNG Puławy. System monitoringu suszy rolniczej w Polsce prowadzony jest przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy na zlecenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma za zadanie wskazać obszary, na których potencjalnie wystąpiły straty spowodowane suszą rolniczą. IUNG Puławy opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin w Polsce oraz w oparciu o kategorie gleb określił aktualny stan zagrożenia suszą, w tym dla gminy Górzyca. Według pierwszego raportu,   obejmującego okres od dnia 01 kwietnia 2016r. do 31 maja 2016r. stan zagrożenia suszą obejmuje następujące uprawy: zboża jare, krzewy owocowe, truskawki. Susza występuje na glebach I kategorii (gleby bardzo lekkie), grupa granulometryczna: piasek luźny, piasek luźny pylasty, piasek słabo gliniasty, piasek słabo gliniasty pylasty. W przypadku niekompletnych bądź nieprawidłowo wypełnionych wniosków producenci rolni będą wzywani do ich uzupełnienia.

Załączniki do pobrania
Download this file (wniosek o oszacowanie szkód 2016.pdf)Wniosek o oszacowanie szkód276 kB

 

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej. Wiecej informacji o plikach cookies i polityce prywatnosci.

  Akceptuje plik cookies na tej stronie.